Camping runt om i världen

Insänd av on dec 20, 2019

Att campa betyder rätt och slätt att sova borta i en mobil boendeform där den vanligaste formen av camping är i tält, men även att övernatta i husvagn eller i husbil räknas idag som att campa.

Idag är camping den allra vanligaste boendeformen under sommaren och fler än 16 miljoner nätter spenderas i campingform under året. Att campa är inte bara en svensk företeelse utan det är även en populär boende form i många andra länder. Exempelvis så bor mer än 70% av de norska turisterna på camping när de semestrar i Sverige och ett liknande exempel finns för de holländska turisterna där fler än 50% campar när de kommer på besök. Och intresset för camping slutar inte där, att campa vid besök i Sverige ökar för varje år och idag är cirka 25% av alla campingbokningar gjorda av internationella gäster och numera är Sverige den 7e största campingnationen i Europa med Frankrike i topp.

Vildcamping och förvirring

I många länder runt om i världen får man campa i det vilda så länge man inte övernattar på någon annans mark, en slags allemansrätt precis som i Sverige. I många länder är dock regeln svårtolkad och kommuner kan ha campingförbud där det egentligen inte är lagligt att ha ett förbud. Det skapar naturligtvis förvirring både för den inhemska befolkningen liksom för turister som besöker landet. Ett exempel på detta är camping i Nya Zeeland.

Ett annat exempel på land där det råder förvirring runt camping är i USA där det kan vara extremt att svårt att ens hitta en campingplats. Att ha plats för campare innebär i de allra flesta fall att du behöver ha ett tillstånd för det och enklast är om du innan du ens börjar leta campingplats här uppsöker en lokal turistbyrå.

Annorlunda sätt att campa på

Det finns gott om lite annorlunda campingplatser runt om i världen. Japan bland annat erbjuder en unik campingupplevelse i form av övernattning i en naturpark. På campingplatsen Tsutsumigaura sover du gott bland cypressträd och en fantastisk utsikt. Här behöver man heller inte förboka och tält finns även att hyra på plats om man glömt det hemma.

Glamping är ett annat slags camping och en lite lyxigare variant. Här behöver man inte ens resa tältet själv utan det är nästan som att komma hem. Att glampa passar den som är lite mer kräsen när det kommer till boendeform och intresset för att glampa växer för varje år. Men smakar det så kostar det och ofta är det dock relativt dyrt att sova på en glamping. 

Grand Teton är en nationalpark i USA. Hit ankommer du med tält och sovsäck och möjligen lämnar du platsen med minnen från ett fantastiskt djurliv. Vill man ha möjligheten att exempelvis uppleva svartbjörnar, bisonoxar och kungsörnar är detta platsen för dig. Här kan du dock endast spendera ett maximum av 30 dagar och platserna går heller inte att förboka.