Campa i norr

Insänd av on sep 7, 2018

Att campa är en allt hetare trend. Oavsett om du väljer att campa med husvagn, husbil eller att dra ut med tält och tälta, så är du helt moderiktig. Kanske beror campingtrenden på den ökade medvetenheten för miljö, och förståelse för att det skadar miljön att flyga. Att flyga söderut har blivit något vi försöker undvika alltmer. När det är dags för semester drar vi istället iväg och campar norrut. Att åka och campa i norra Skandinavien är en magisk upplevelse. Här kämpar renar, norrsken och fjällbäckar om din uppmärksamhet. Naturen är slående vacker och luften frisk. Vill du slippa undan stressen i vardagen, ja, då är det ett bra alternativ att åka och campa på nordliga breddgrader. I den här artikeln tänkte jag skriva lite mer just om att campa norr om Stockholm.

Campa i norr

Varför åka norrut och campa?

Du kanske undrar varför man ska åka norrut, till kyligare breddgrader, på sin semester? Varför inte bara göra som vanligt och flyga till ett varmare land? Jag tror inte att semestern ska handla om utomhustemperatur – semester handlar om avkoppling och återhämtning. Det viktiga är inte att flyga till ett varmt land. Det viktiga är att ta det lugnt och slappna av. Och charterorter, soliga turistparadis, kan vara allt annat än avkopplande. Istället för att varva ned och så blir du mer uppstressad utav alla ungar som skriker, tyskar som paxar solstolar eller skräniga barer där partysugna ungdomar festar loss om kvällarna. Men i den nordliga naturen, i skogarna och på fjällen, där är det lugnt och skönt. Här finns ro och harmoni och efter en semester norrut kan du återvända hem med ny energi. Njut av tystnad och natur istället för turister och skrik.

Varför åka norrut och campa?

Nordnorge

Om du har husbil så är mitt bästa tips att åka till Nordnorge. Norges landskap är världsberömt. Med rätta. Det är otroligt vackert och att åka genom Norge längs med kusten är en upplevelse du sent kommer att glömma. Campa och övernatta vid fjordarna medan du kör norrut genom landet. På vägen finns dessutom en mängda olika vandringsleder som tar den genom häpnadsväckande landskap. Klippor, stup, smaragdblått vatten. Och valar. När du kommer längre upp i landet så kan du åka ut på valsafari och se såväl knölval, kaskelott som späckhuggare. Norge är både extremt vackert och har dessutom en rik och levande natur. Att campa i Nordnorge är en riktig drömsemester.

Nordnorge

Fjällvandra i Sverige

Men även vårt eget land har så klart mycket att erbjuda, även norr om Stockholm. I de nordliga delarna av Sverige finns magiska fjäll som sträcker sig över enorma vidder. Ta tåget upp till Norrland och ge dig sedan ut på vandring. Att fjällvandra och tälta är en aktivitet som blir alltmer populär. Fler och fler vill fly undan stressiga betongstäder och komma närmare naturen. Och det finns nog inget sätt att komma närmare naturen än att tälta på de svenska fjällen. Ingenting är så uppfriskande som att bada i en kristallklar fjällsjö, dricka kallt vatten direkt ur en fjällbäck eller andas den friska luften. Att fjällvandra gör underverk för välmåendet.