Att köpa husbil, del 2

Insänd av on aug 27, 2018

Välkomna tillbaka till den här andra delen i artikelserien om att köpa en husbil. När ni väl har bestämt dig för att husbil är rätt val för er, så gäller det ju att hitta den just husbil som passar er allra bäst. Som vi var inne på i den föregående artikeln så gäller det att hitta en husbil som är lagom stor. Om husbilen är för liten så blir resan inte speciellt trevligt, och om husbilen är för stor så skadas miljön onödigt mycket samtidigt som resan riskerar att bli dyrare än planerat. Men det finns fler saker som är viktiga att ha i åtanke när man shoppar husbil. Som vi har inne på är miljön en faktor: finns det miljövänliga val? Bekvämlighet är en annan viktig faktor. Och slutligen: pris. Vad får husbilen kosta?

Att köpa husbil, del 2

Miljö

Miljö och klimat blir allt viktigare. Vi vet numera att det inte är hållbart med den mängd koldioxid som vi tidigare har släppt ut i atmosfären. Numera finns en hel del miljövänliga alternativ, så att du kan göra en tjänst för miljön. De mer miljövänliga alternativen är dock ofta lite dyrare, så det här är samtidigt en fråga om pris. Men, även om inköpspriset är en aning högre, så är driftkostnaden lägre. Varje mil du rullar blir billigare med en miljövänlig husbil, jämfört med en mindre miljövänlig sådan. Det beror alltså på hur många mil ni har tänkt att åka vad som löna sig ekonomiskt. Och oavsett vad som är bäst prismässigt, så kan det vara värt några extra kronor för att värna om miljön.

Miljö

Bekvämlighet

När man ska åka ut på semester så vill man naturligtvis ha det bekvämt. Din husbil ska vara tillräckligt bekväm för att du ska kunna slappna av och njuta av semestern. Det handlar inte nödvändigtvis om storlek – en stor husbil kan vara obekväm medan en mindre husbil kan vara väldigt bekväm. Små, lyxiga funktioner kan vara den stora skillnaden mellan en lyckad semester och en misslyckad. Sköna madrasser i sängar, soffa och sittgrupp, tyst motor, välisolerade väggar, säkra lås, med mera. Vad som är viktigt för just dig och din familj avgör du själv, men tänk på att unna dig de bekvämligheter som du behöver för att njuta av semestern.

Bekvämlighet

Pris

Storlek, miljöpåverkan, bekvämlighet. Ja, men priset då? I en drömvärld så skulle man ju kunna köpa en enorm husbil som har alla moderna bekvämligheter och som inte skadar miljön över huvud taget. En sådan husbil finns dock inte – och om den gjorde det så skulle den antagligen kosta multum. Bestäm vilken budget ni har, hur mycket pengar ni faktiskt kan spendera på en husbil, och avgör sedan vad ni vill prioritera. Så länga hela familjen får plats och kan resa säkert i husbilen, så går det att förhandla mellan de olika faktorerna. Har ni råd att köpa en stor, miljövänlig, bekväm husbil, ja men gör då det. Har ni en begränsad budget så måste ni antagligen tumma på något. Kanske behöver ni inte en så stor husbil? Kanske är det okej om det inte har samtliga moderna funktioner? När ni har bestämt er för vilken sorts husbil som ni ska köpa så är det bara att kontakta någon som säljer husbilar, så pekar de er i rätt riktning.