Att köpa husbil, del 1

Insänd av on aug 14, 2018

Har du och din familj bestämt er för att köpa husbil? Vad roligt. Att äga en husbil betyder att du kan styra och planera din semester hur du vill. Ni kan bestämma helt själva vart ni vill åka och i vilket tempo. Vill ni stanna på vägen? Ändra planerna? Med en husbil är ni aldrig bundna till en plats. Visst, det har sin charm att resa till soliga breddgrader och checka in på något flott hotell. Men efter ett par dagar är risken stor att ni tröttnar såväl på rummet och maten som på miljön. Men, har man väl checkat in så är man dessvärre fast. Med en husbil kan ni enkelt och smidigt packa ihop och åka vidare på nya äventyr om ni skulle känna er färdiga med den plats ni valt att stanna på från början. Men nu när ni väl har bestämt er för att skaffa husbil så måste ni börja fundera över vilken husbil som är rätt för er och era behov. I den här artikelserien tänkte jag snabbt bjuda på några grundläggande reflektioner om detta. Fundera själva och välj sedan en husbil som passar just er. När ni väl har bestämt er så är det bara att slå till, så kan ni glida ut på vägarna och njuta av den svenska sommaren på nära hål.

Storlek

Det första ni behöver bestämma är hur stor husbil ni behöver investera i. Det här är antagligen det viktigast beslutet som ni behöver fatta innan ni slår till och köper en husbil. Det beror på att med en för liten husbil så riskerar resan att bli jobbig. Om ni inte känner att ni får plats ordentligt, och att de känns trångt, så blir det heller inte så trevligt. Men, om ni köper en för stor husbil, en husbil som är större än vad ni egentligen behöver, så blir det onödigt mycket bensin som förbrukas ute på vägarna. Det är både dåligt för miljön och er ekonomi.

Storlek

Hur många är ni som ska åka?

Den första frågan ni behöver ställa er angående husbilens storlek är så klart hur många ni är som ska åka. Alla måste få plats att sitta bekvämt medan ni rullar, och alla måste ha en sovplats. Om ni har barn och alltså är flera stycken som ska åka så kan det också vara skönt att köpa husbil med lite extra utrymme i gångar. Alla behöver också kunna sitta vid matbordet, så att ni kan äta, spela spel och umgås tillsammans.

Hur många är ni som ska åka?

Hur många mil ska ni åka?

Vilken storlek ni behöver på husbilen beror också på hur långt ni ska åka. Hur många mil planerar ni att åka i snitt under en utflykt. Om ni bara ska åka en kort sträcka och vara borta under helgen, så behöver ni inte speciellt stor husbil. Men om ni ska åka ut på långfärd och vara borta i flera veckor, så kan det vara värt att investera i en husbil med lite extra utrymme. Det handlar alltså både om hur långt ni ska åka och hur länge ni ska vara ute. Ska ni åka många mil så är det viktigt med bra sittplatser under färd, men ska ni åka kort och mest stanna på ett och samma ställe under en längre tidsperiod, så är det viktigare att ni skaffar en husbil med bekväma sängar och rymligt med plats.